De 1-2-3 methode wordt bij SnowiseSports gebruikt om onze cursisten bewust te maken van de 3 fases in elke bocht.

Deze 1-2-3 Methode is ontwikkeld om onze cursisten een tool te geven die ze makkelijk mee kunnen nemen naar de sneeuw.

de skitechniek toe te passen is voor veel beginnende skiërs vaak een uitdaging. Op een mooi geprepareerde vlakke helling kan je al snel lekkere bochtjes maken. Hiervoor heb je niet veel techniek nodig, met de carve ski en ons natuurlijke gevoel van draaien kom je prima beneden. Helaas werkt dit niet meer wanneer de piste bulten krijgt, steiler wordt of ijziger. Voor deze afdalingen moet je de skitechniek kunnen en op verschillende manieren toepassen naar gelang je sneller wilt skiën of juist langzamer maar het belangrijkste je wilt controle houden.

Bij ons op de rolbaan begin je ook wanneer je al veel ervaring in de sneeuw hebt in de ploeg. Ook wel pizzapunt genoemd alhoewel we deze term niet ideaal vinden, bekijk in dit filmpje waarom.
Vanuit de ploeg gaan we je leren hoe de bochten op te bouwen tot soepele ronde bochten. Omdat we veel op de fiets zitten en graag vooruitdenken bewegen we ons bovenlichaam eerst als we de ski’s willen draaien. Nogmaals op een mooie vlakke helling geeft dit vaak geen problemen. Maar door dit te doen gooien we onze ski’s letterlijk de bocht om. Ons gewicht verplaatst zicht daarna naar achteren en op de binnen ski. Omdat de ski’s in snelheid toenemen verlies je de controle. Om dan weer af te remmen worden de ski’s weer omgegooid en herhaald de problematiek zich weer.

Om deze beweging te doorbreken leren we per fase van de bocht de beweging aan.

 

 

In dit filmpje wordt heel mooi uitgelegd door Kristy van de NskiV hoe het maken van bochten begint. Hierdoor wordt ook goed benadrukt dat deze beweging niet met het bovenlichaam gemaakt wordt maar echt vanuit de voeten.
Op de baan vragen wij de cursisten eerst heen en weer over de baan te glijden zonder de voeten te draaien, we hebben gemerkt dat de skiër hierdoor bewust wordt door te voelen welke ski “de baas is” Zo hopen we de skiërs van denken naar voelen te krijgen.